Agenda

Beleef zandsteen op de fiets

zondag 2 augustus 2015 10:00

Op zondag 2 augustus is een fietstocht Beleef Zandsteen op de fiets van 37 km georganiseerd. Starten kan bij de VVV in Losser en De Lutte. De route voert langs zandsteenlocaties met onderweg activiteiten en deelnemers ontvangen het nieuwe routeboekje met vijf routes.

Onderweg zijn er allerlei bezienswaardigheden waar activiteiten zijn georganiseerd m.b.t. het thema zandsteen. Onder andere in Losser kan in de Staringgroeve gezocht worden naar fossielen en kan een bezoek worden gebracht aan Erve Kraesgenberg, waar een expositie is ingericht met een selectie van geologische vondsten in de gemeente Losser. De deelnemers kunnen deze zondag de Plechelmusbasiliek bezichtigen en is er de mogelijkheid voor torenbeklimming van de basiliek. Natuurlijk mag het Ludger Bloemenbeek monument in de route niet ontbreken.

Steengroeve.

In de bebouwde kom van Losser komt een kleine zandsteengroeve voor. In deze groeve komt zandsteen uit het onder-krijt aan de oppervlakte die 160 miljoen jaar geleden is gevormd. Dit zandsteen is gevormd in een ondiepe zee en daardoor zijn in het zandsteen ook vele fossielen te vinden. Onder andere verschillende soorten schelpen, drijfhout met mosselen, kreeftresten en stukjes varenblad zijn in het zandsteen te vinden.

Tijdens Beleef Zandsteen op de fiets kunt u vanaf 10.00 uur tot 15.00 uur in de Staringgroeve zelf fossielen gaan zoeken. Met medewerking van vrijwilligers van de Stichting het Staringmonument die in de groeve aanwezig zijn kunt U zelf met de aanwezige hamers de zandsteenbrokken onderzoeken.

Deelname.

De prijs is € 5,00 en inclusief koffie, wat lekkers voor onderweg, een drankje en een routeboekje met 5 routes (normale verkoopprijs van alleen het routeboekje is 4,50 euro). Deze zondag is er dus een speciale aanbiedingsprijs.

Routeboek De verschillende zandsteenroutes in het boekje verbinden de zandsteensculpturen in Noordoost-Twente met elkaar. Vanaf 2006 zijn er diverse zandsteenmonumenten ontwikkeld. Het routeboekje bevat 2 wandel-, 2 fiets en 1 autoroute:

  • Zandsteenwandelroute De Lutte 12 km
  • Zandsteenwandel- en fietsroute Bad Bentheim-Gildehaus 22 km
  • Fietsroute De Lutte-Losser-Oldenzaal 37 km
  • Fietsroute De Lutte-Beuningen Denekamp-Ootmarsum-Weerselo 43 km
  • Zandsteenautoroute Noordoost Twente 65 km

Ook geeft het boek informatie over zandsteen en de sculpturen.

Starttijd: 10.00-13.00 uur Locatie: VVV De Lutte en VVV Losser Prijs: € 5,- p.p. inclusief consumpties en routeboekje

De St. Plechelmusbasiliek is om 13.30 en 15.00 uur tegen een kleine meerprijs te beklimmen o.l.v. een gids.

Telefoon: 
0541-551160
Locatie: 
Plechelmusstraat 14 7587 AM De Lutte
Organisatie: 
VVV Losser