Na een jarenlange afwezigheid, mede door corona, kwam het bevrijdingsvuur weer aan bij het oorlogsmonument op het Martinusplein in Losser waarmee de fakkel als symbool van de vrijheid weer eer werd aangedaan.
In deze onzekere tijden met dreigende oorlogen niet ver van ons vandaan is dit herdenken wat in ’40-’45 gebeurde een belangrijke gebeurtenis.
Na een nacht van rennen, fietsen en stilzitten in de busjes kwam het bevrijdingsvuur weer aan in Losser. Dat begon allemaal in de nacht van 4 naar 5 mei in Wageningen met een flinke partij water over onze hoofden uitgegoten op een grasveld waarbij de sokken het niet droog hielden. Maar de stemming was misschien daardoor wel opperbest bij alle verzamelde loopgroepen. Om ongeveer 1.00 uur werd de tocht door onze 29 lopers en 3 begeleiders gestart, waarbij het bevrijdingsvuur vanaf de fakkel was overgezet naar twee stormlampen.
De lopers van atletiekvereniging Iphitos en de Dinkel Survival Runners maakten er samen in estafettevorm een prachtige tocht van langs de Rijn, over de Veluwe en door de Achterhoek weer naar Twente met Losser als eindpunt over een afstand van 150 km. Het schema dat hun rond 16.30-16.45 uur weer in Losser terug moest voeren werd prima gehaald.
Eenmaal terug in Losser werden eerst de auto’s opgefrist, daarna de lopers zelf en vervolgens werd er een lekkere Chinese maaltijd verorberd. Voorafgegaan door een oude legermotor en een grote legertruck met een deel van de lopers erop, heeft de fakkel samen met de vlaggen van de deelnemende verenigingen het laatste stuk naar het Martinusplein afgelegd.
Bij het oorlogsmonument op het Martinusplein, waar de avond ervoor op 4 mei de dodenherdenking plaats vond, hadden zich meerdere mensen verzamelt om de groep te verwelkomen en dat maakt altijd flinke indruk.
Na een kleine toespraak van Frans Wijlens namens de lopers over het belang van onze vrijheid in deze onzekere tijden werd samen met Remco Selen van de DSR het vuur over gedragen aan Robert Konter. Hij was als oorlogsveteraan samen met een aantal andere veteranen aanwezig om het belang van deze ceremonie te onderstrepen. Hij heeft met de fakkel het vuur overgebracht naar de sokkel voor het oorlogsmonument. In zijn toespraak memoreerde hij aan de geschiedenis van het ontstaan van dit bevrijdingsvuur, maar vooral ook aan het belang van herdenken,
Om de Bevrijdingsvuurloop mogelijk te maken is dank verschuldigd aan de sponsoren te weten van Heek Textiles, BSO Supertof, AH Losser, het Bakhuys, Stichting Dorpsraad Losser en het Ketelhuisfonds.