Donderdag 5 maart 2020 is het precies 75 jaar geleden dat werd doodgeschoten tijdens een geheime missie in Nederland.
Jedburgh-team van het Bureau Bijzondere Opdrachten
Brinkgreve was een reserveofficier in de Nederlandse strijdkrachten en werd gemobiliseerd bij de Duitse inval in Nederland in 1940. Na de Duitse bezetting vluchtte hij naar Engeland. Als officier van een geallieerde commando-eenheid, de Small Scale Raiding Force (codenaam No. 62 Commando) voerde hij een succesvolle overval uit op de vuurtoren van Casquets.
Brinkgreve kreeg de leiding over een missie in Nederland door een zogenaamd Jedburgh-team van het Bureau Bijzondere Opdrachten, de Nederlandse tegenligger van het Special Operations Executive. Hierbij kreeg hij de tijdelijke rang van reserve-majoor van het Wapen der Artillerie. In de nacht van 11 op 12 september 1944 landde dit Jedburgh-team, met de codenaam Dudley, met parachutes bij Wierden, Overijssel. Lancker en de sabotagegroepen van Nijverdal en Daarle zorgden voor de ontvangst van de parachutisten. Het Jedburgh-team bestond uit de Nederlandse majoor Henk Brinkgreve (codenaam Dudley), de Amerikaanse majoor John Malcolm Olmsted en de Britse sergeant John Patrick Austin (bijnaam Bunny). Vanaf zijn aankomst in Twente stak Brinkgreve veel energie in de samenwerking van de Raad van Verzet (RVV) en de Knokploegen in Twente, waarvan die onder de leiding van Johannes ter Horst een van de belangrijkste was. (Bron HKL en Wikipedia)
Ontdekt
Op 5 maart 1945 werd hij in Losser door een Landwachter en een Nederlandse SS’er ontdekt. Hij verweerde zich tegen zijn arrestatie en werd neergeschoten. Op 18 april 1946 werd hij benoemd tot Ridder der Vierde Klasse in de Militaire Willems-Orde. In 2013 werd aan de Deppenbroekweg in Losser een monument ter nagedachtenis van hem onthuld.
Last Post
De Last Post werd ten gehore gebracht door Henk Filipsen. Annette Niessen-Brinkgreve, een nicht van Henk Brinkgreve, las een gedeelte van zijn levensloop voor en legde bloemen bij het monument aan de Deppenbroekweg. Vervolgens sprak burgemeester Cia Kroon. Zij memoreerde dat Nederland veel te danken had aan helden zoals Henk Brinkgreve. Dat het hun verdienste was dat we al 75 jaar in vrijheid leven. Ook werden bloemen geplaatst door enkele leden van de Historisch Kring Losser.