Nieuws

Wijzigingen in gemeentelijk armoedebeleid vanaf 1 januari 2017

Op 11 oktober 2016 heeft de gemeenteraad van Losser de nota Armoedebeleid vastgesteld. De inhoud van deze nota leidt tot een paar belangrijke wijzigingen vanaf 1 januari 2017 in de uitvoering van de Kortingsregeling en de bijzondere bijstand. Het doel van deze aanpassingen is onder meer om de verschillende inkomensondersteunende regelingen meer op elkaar af te stemmen.

Verhoging inkomensgrens naar 110%

Een belangrijke wijziging is de verhoging van de inkomensgrens voor beide regelingen van 100% naar 110%. Dat betekent dat de gemeente er nu van uitgaan dat mensen met een inkomen tot 110% van de voor hen van toepassing zijnde bijstandsnorm géén eigen financiële draagkracht hebben. Voorheen moesten mensen met een inkomen boven 100% zelf ook al gedeeltelijk bijdragen aan de kosten.

Kortingsregeling alleen nog vanaf 18 jaar

Het doel van de gemeentelijke Kortingsregeling was om inwoners (én hun kinderen) met een laag inkomen deel te kunnen laten nemen aan sociale, maatschappelijke en culturele activiteiten. Dit is nu nog steeds het doel, maar de Kortingsregeling is vanaf 1 januari 2017 alleen nog voor inwoners vanaf 18 jaar. Sinds 1 augustus 2016 is namelijk de Stichting Leergeld Losser actief. De Stichting Leergeld Losser ondersteunt gezinnen met kinderen tot 18 jaar bij hun deelname aan activiteiten op het gebied van sport, cultuur en school.

Gewijzigde voorwaarden Kortingsregeling 18+

De voorwaarden voor de Kortingsregeling 18+ zijn door de vaststelling van de nota Armoedebeleid ook enigszins aangepast. Met ingang van 1 januari 2017 zijn de vergoedingen voor alle activiteiten gesteld op 75% van de kosten van deelname met een maximum van € 250,00 per kalenderjaar. Vergoeding is mogelijk voor deelname aan activiteiten binnen de gemeente Losser die bijdragen aan de maatschappelijke, sociale en culturele participatie van inwoners vanaf 18 jaar.

Voor meer informatie of voor het doen van een aanvraag Kortingsregeling 2017 kan contact worden opgenomen met het Zorgloket van de gemeente Losser. Op de website, op de pagina Minimabeleid, staat vanaf januari ook een aanvraagformulier. (klik op: aanvraagformulier voor aanvraag)

Stichting Leergeld Losser voor kinderen jonger dan 18 jaar

Wilt u weten welke hulp de Stichting Leergeld Losser u kan bieden bij de deelname van uw kind(eren) aan activiteiten op het gebied van sport, cultuur en school, neem dan vóór dat uw kind gaat deelnemen contact op met de Stichting Leergeld Losser. Zij kunnen u vertellen op welke manier zij u hierbij kunnen ondersteunen. Stichting Leergeld Losser hanteert ook een inkomensgrens van 110% van de voor u van toepassing zijnde bijstandsnorm.

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid