Nieuws

Verkiezingen Losser: CDA grote winnaar en stembus problemen in Overdinkel

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Losser is de opkomst volgens voorlopige schattingen ruim 57%. Dat is ca. 5% hoger dan bij de verkiezingen in 2014. Het CDA lijkt de grote winnaar.

CDA grote winnaar

Volgens de voorlopige uitslag is het CDA de grote winnaar van de verkiezingen in Losser. De Christen Democraten lijken af te stevenen op 9 zetels. Burgerforum verliest fors en komt uit op 5 zetels volgens de voorlopige zetelverdeling. D66 verliest ook fors en komt uit op 1 zetel en de PvdA wint als nieuwkomer 1 zetel. GroenLinks heeft geen zetel weten te bemachtigen.

Overdinkel

Volgens een bericht op RTV Oost is er geblunderd bij een stemburo in Overdinkel. Hier was een stembus niet afgesloten.

Een inwoner van Overdinkel ontdekte dat de bussen voor zowel de gemeenteraadsverkiezingen als het referendum rond de sleepwet niet op slot waren gedaan. Het Bureau Verkiezingen heeft proces-verbaal opgemaakt en komende vrijdag wordt een oordeel geveld in hoeverre de stemmen rechtsgeldig zijn. De Overdinkelnaar heeft dit op video vastgelegd.

“Ik had ‘s ochtends al mijn stem uitgebracht in het verzorgingshuis Tiekerhook” zegt hij tegen RTV Oost. “Mijn echtgenote ging pas ‘s avonds stemmen en ontdekte dat er geen slot op de stembus zat. Daarop ben ik teruggegaan om het te filmen. Als bewijs.”

Miranda Loos van het Bureau Verkiezingen Enschede, waar de gemeente Losser onder valt, bevestigt het incident. Volgens de zegsvrouw luidt het protocol dat de leden van het stembureau ‘s ochtends eerst checken of de stembus leeg is, waarna ze het slot bevestigen: “Dat is hier niet gebeurd. Dat is ongebruikelijk en kan beslist niet.”

Het hele artikel is te lezen op de site van RTV Oost. Hier zijn ook de beelden te bekijken. Klik hier.

't Lossers Hoes

In het nieuwe 't Lossers Hoes in Losser wordt de uitzending van de NOS op een groot scherm gevolgt door de verschillende politci en belangstellenden.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is er proces verbaal opgemaakt en daarin staat dat er geen onregelmatigheden zijn geconstateerd. Het proces verbaal gaat naar Zwolle waar wordt bepaald of de stemmen in de betreffende stembus meegeteld mogen worden.

Verkiezingen Losser: CDA grote winnaar en stembus problemen in Overdinkel

 

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec. istart. nl. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.