Nieuws

Update: ontbreken slotjes op stembussen in Overdinkel

Beide slotjes ontbraken op de stembussen in het stembureau Tiekerhook. Dit is gemeld door een oplettende lezer van Hallo Losser.

Gefilmd met horloge

Gisterenavond is er door een stemmer geconstateert, dat de stembussen op stembureau Tiekerhook niet afgesloten waren met slotjes. Dit is gefilmd met een horloge en vervolgens op sociale media geplaatst. Gisteravond werd dit voorval duidelijk. Na het inwinnen van informatie gaf burgemeester Cia Kroon in haar verklaring aan dat het ging, om de stembus die bedoeld is voor het referendum. En dat de procedure die daarbij hoort in gang is gezet. Er is een proces verbaal opgesteld en verzonden naar Zwolle. Vandaar gaat dit naar Den Haag. Het referendum is een landelijke kwestie. Rond middernacht bleek dat het toch om twee slotjes ging, en de burgemeester niet goed is ingelicht. Burgemeester Cia Kroon als hoofd van alle stembureaus heeft alsnog de procedure opgestart die bij dit incident hoort.

Drie mensen

Tijdens het stemmen zijn er drie mensen aanwezig op elk stembureau, zo ook op het stembureau Tiekerhook in Overdinkel. Twee mensen handelen de stemkaarten procedure af. De derde persoon zit constant naast de twee stembussen. Dit juist om fraude te voorkomen. Tijdens deze dag zijn er geen onregelmatigheden geconstateerd dan het missen van de slotjes. Na het tellen kwamen de ingeleverde stempassen overeen met het aantal ingevulde stembiljetten. Het ziet er niet naar uit dat er sprake is van fraude.

Een fout gemaakt

Dat er een fout is gemaakt, erkent ook Hans Lammertink persvoorlichter van de gemeente Losser. De vrijwillige medewerkers van het stembureau trekken zich de fout behoorlijk aan. Een van de medewerkers is al 30 jaar werkzaam op een stembureau. Alles wat er is gebeurd rondom dit stembureau wordt vastgelegd in twee processen-verbaal. Morgen vrijdag om 10.00 uur wordt de officiële uitslag van de verkiezingen bekend gemaakt. Het hoofd van het stembureau zal dan ook verslag doen over de ingezette procedure die naar aanleiding van het missen van de slotjes gevolgd wordt. 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid