Nieuws

Toeristisch Genootschap Losser op zoek naar ideeen

Het Toeristisch Genootschap Losser is op zoek naar ideeen en initiatieven voor recreatie en toerisme in de gemeente Losser. Hallo Losser ging in gesprek met voorzitter Rene Kleinsmit.

Rene Kleinsmit is voorzitter van de stichting Toeristisch Genootschap Losser dat eind 2016 is opgericht op initiatief van de toenmalige burgemeester Sijbom. Doel is om projecten te starten die recreatie en toerisme in de gemeente Losser stimuleren. 

Stimuleren

De belangrijkste taak van het genootschap is volgens Kleinsmit om mensen te stimuleren. "We kunnen snel beslissen over een goed idee, zonder tussenkomst van een raad of iets dergelijks. Daardoor kunnen kleine en grotere initiatieven snel gestart worden. Maar daar zijn wel ideeën voor nodig".

Het genootschap is van start gegaan met een fonds van ca. €30.000 afkomstig van de gemeente. "Dit is een deel van de toeristenbelasting die we via onze stichting ten goede laten komen aan de toeristische sector van de gemeente" legt Rene Kleinsmit uit. "We kunnen zelfstandig beslissen of een project doorgaat maar we moeten natuurlijk wel verantwoording afleggen en we maken een jaarverslag".

Plannen

Er zijn 8 plannen ingediend in 2017 en elk plan is door het bestuur beoordeeld op de waarde die het heeft voor de toeristische en recreatieve ontwikkeling van de gemeente Losser. Plannen worden beoordeeld op verschillende punten. "Zo kijken we naar de bijdrage voor het toerisme en recreatie voor de gemeente. Ook kijken we of het blijvend is, vernieuwend is en hoeveel aandacht het trekt" aldus de voorzitter.

Zo heeft de Smokkeltrail van Atletiekvereniging Iphithos een bijdrage ontvangen. "Dit is een mooi voorbeeld van een project dat aan alle voorwaarden voldoet" vind Kleinsmit. "Maar ook het Natuurleerpad Beuningen hebben we een bijdrage gegeven omdat het blijvend en duurzaam project is".

Het Wereldkampioenschap Steppen dat in juli in de gemeente Losser wordt gehouden heeft een bijdrage voor zgn. goodiebags ontvangen. "We hebben wel afgesproken dat de producten uit Losser komen".

Bestuur

Het bestuur van het Toeristisch Genootschap komt ca. vijf keer per jaar samen voor overleg en om ingediende voorstellen te bespreken. "Maar ondertussen hebben we voortdurend online contact zodat we snel kunnen schakelen als er een mooi idee binnenkomt". Het bestuur bestaat naast voorzitter Rene Kleinsmit uit Niels Stijger (Camping Meuleman), Robert Jan Wissel (Actief Twente), Miranda Nolten Westerhof uit Beuningen, Robert Belles (Plus in Overdinkel), Wim van Harte en Paul Hendriks (beide bekende ondernemers uit Losser).

Schoonheid van Losser

Rene Kleinsmit (50) is ondernemer in de foodsector en is geboren en getogen in Losser. Hij is getrouwd en samen met zijn vrouw Inge hebben ze twee zonen. Zijn hobby is wandelen en dat doet hij ook graag in Losser. "Ik vind Losser gewoon mooi" zegt hij "ik zie de schoonheid van Losser".

Rene Kleinsmit

Nieuwe ideeën

Het genootschap is op zoek naar nieuwe ideeën. "We zien nu dat initiatieven vaak uit één hoek komen. Organisaties die ons al een keer gevonden hebben weten die weg nog wel een keer te vinden, en dat is prima. Maar we willen ook heel graag burgers, verenigingen en stichtingen stimuleren om een plan in te dienen" zegt Rene Kleinsmit. "En dat hoeven niet altijd hele grote of kostbare plannen te zijn. Soms zit het in de eenvoud".

Meer informatie over het Toeristisch Genootschap Losser is te vinden op de website www.toerismelosser.nl. Hier is ook een aanvraagformulier te downloaden.

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec. istart. nl. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.