Nieuws

Taizéviering in Losser op 17 februari

Zaterdag 17 februari vindt om 19.00 uur een Taizéviering plaats in de Protestantse kerk te Losser (Raadhuisplein 2). 

Deze viering zal qua vorm en duur sterk lijken op de manier waarop men in de kloostergemeenschap Taizé in Frankrijk de gebedsvieringen vorm geeft. Er is een complete orde van dienst beschikbaar. Na de viering kunnen we elkaar ontmoeten onder het genot van een kop koffie of thee. Er zullen verschillende mensen aanwezig zijn die in Taizé geweest zijn. Zij zijn van harte bereid hun ervaringen te delen. De viering is voorbereid door mensen uit Losser en Borne, die jaarlijks gezamenlijk naar Taizé gaan. Iedereen is van harte welkom! Met een hartelijke groet van de organisatie: Harold en Heleen Vriesema, Anne Lamers, Hennie Marsman en Johan Meijer.

Oecumenische kloostergemeenschap

De gemeenschap van Taizé is een oecumenische kloostergemeenschap die gevestigd is in Taizé, een dorpje in Bourgondisch Frankrijk. Ieder jaar worden hier meer dan honderdduizend mensen ontvangen. Dit zijn met name christelijke jongeren uit Europa, maar ook jongeren uit andere delen van de wereld en met een andere achtergrond komen naar Frankrijk om het leven in Taizé mee te maken.

Ontstaan

De geschiedenis van de gemeenschap begint in 1940 wanneer Roger Schutz aankomt in Taizé. Hij kocht hier een huis waar hij mensen opving die vluchtten voor het oorlogsgeweld. In 1942 moest hij zelf vluchten; pas twee jaar later keerde hij weer terug. In de tussentijd hadden de eerste broeders zich bij hem aangesloten. Hier lag het begin van de oecumenische gemeenschap van Taizé.

Na de oorlog

In de buurt van Taizé was een krijgsgevangenenkamp gevestigd. In de jaren na de oorlog werden de gevangen in dit kamp regelmatig bezocht door broeders uit Taizé. Bovendien waren de gevangenen welkom in de diensten die op zondag in Taizé werden gehouden. Daarnaast werden in Taizé ook weeskinderen opgevangen. Tegenwoordig zijn de broeders nog steeds maatschappelijk betrokken. Niet alleen in Frankrijk zelf, maar ook in ontwikkelingslanden. Een deel van de broeders woont in het buitenland. Hier zetten ze zich in voor onder andere gevangenen, doofstommen, gehandicapten en kinderen.

Sinds paaszondag 1949 wijden de broeders zich aan een leven in celibaat, gemeenschapsleven en eenvoud. Destijds legden de eerste zeven broeders daarover geloften af. Inmiddels zijn er meer dan honderd broeders.

Met dank aan infoNU.nl

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid