Nieuws

Subsidie Gemeente Losser voor Stichting Fundament 

Donderdagmorgen 17 mei in ’t Lossers hoes gaf Wethouder Jan Martin van Rees een persvoorlichting met als onderwerp de subsidie verstrekking van de gemeente aan de Stichting Fundament. Bij het gesprek was namens de Stichting Fundament directeur bestuurder Ans Dijkhuijs van Fundament aanwezig.

Ook in 2018 gemeentelijke subsidie voor Stichting Fundament

Op 28 november 2017 heeft het college ingestemd met de conclusies en aanbevelingen in het onderzoeksrapport van Radar over de uitvoering van welzijnstaken door Fundament. De conclusies en aanbevelingen hadden betrekking op:

  • Het doorvoeren van adequate beheersmaatregelen en het toezicht hierop.
  • Het meegeven van duidelijke inhoudelijke en financiële kaders.
  • Transparante rapportage door Fundament over uitgevoerde activiteiten en de behaalde effecten, alsmede over besteding van de middelen.
  • Het realiseren van goed partnerschap tussen Fundament en gemeente.

Fundament heeft een plan van aanpak opgesteld met verbetervoorstellen gebaseerd op de conclusies en aanbevelingen van Radar. Dit plan moest voldoen aan de volgende eisen:

  • Fundament biedt een samenhangend, vraag gestuurd, innovatief en aantrekkelijk aanbod van diensten en activiteiten gericht op groepen met als doel ontmoeten, activeren en vergroten van de zelfredzaamheid (algemene voorzieningen).
  • Zij werkt nauw samen met de gemeente (centrale toegang) in geval van signalering op persoonsniveau.
  • Zij is een professioneel en maatschappelijk georiënteerde organisatie die gebruik maakt van de inzet van deskundig personeel en vrijwilligers.
  • Zij is flexibel, vernieuwend en ontwikkelingsgericht en doet op basis van analyses en praktijkervaring voorstellen voor nieuwe diensten en activiteiten.
  • Er is sprake van een functionele samenwerking met de gemeente Losser en andere (lokale) stakeholders (zorg- en ondersteuningsorganisaties, verenigingen, vrijwilligers, inwoners, etc.)
  • Er is sprake van een gedegen en adequate aansturing en solide bedrijfsvoering.
  • De welzijnsactiviteiten worden aan de hand van tussentijdse evaluaties (monitoring) beoordeeld op haar maatschappelijke effecten. Gemonitord worden o.a. kwaliteit, effectiviteit en maatschappelijke opbrengst.

Plan van aanpak 

In het plan van aanpak is aandacht besteed aan de volgende onderdelen:

  • Activiteiten.
  • Ontwikkeling informatievoorziening.
  • Uitvoering en rapportage.
  • Organisatie en financiën.

Door op deze link te klinken kunt u een samenvatting van het plan van aanpak lezen. (button)
De gemeente Losser vindt dat het plan van aanpak voldoende inhoud geeft aan de gewenste verbeteringen. Fundament heeft in het plan van aanpak aangegeven welke concrete stappen zij heeft gezet en in de nabije toekomst gaat zetten om te komen tot de gewenste organisatievernieuwing.

Budgetsubsidie

De totaal gevraagde subsidie voor 2018 bedraagt hetzelfde als de in het plan van aanpak opgenomen begroting van € 1.532.436 en komt overeen met de raming in de gemeentebegroting 2018. Besloten is de budgetsubsidie ter hoogte van dit bedrag te verlenen.

Uitvoering en evaluatie

Door de subsidieverlening kan Fundament haar activiteiten zoals genoemd in het plan van aanpak uitvoeren en de organisatie op de gewenste wijze inrichten. De gemeente gaat er van uit dat Fundament de in het plan van aanpak genoemde organisatievernieuwing door gaat voeren. Wel blijft men met elkaar in gesprek om de voortgang te blijven volgen. Integratie van de verschillende werksoorten (bibliotheek, muziekonderwijs en welzijn) is voor de gemeente nog wel steeds punt van aandacht.

Ervaring

Zowel Ans Dijkhuis als Jan Martin van Rees benadrukken de goede manier van samenwerking tussen de gemeente en Fundament. Dit is mede de reden geweest om weer met Fundament in zee te gaan. De resultaten zijn er naar geweest om op dezelfde manier met hier en daar verbeterpunten door te gaan. Goede resultaten van Fundament zijn bijvoorbeeld de actieve ontmoetingen in de Lutte, Overdinkel en nu ook in Losser. Een ander goed voorbeeld is het project Automaatje ANWB. Mensen vroegtijdig laten deelnemen in trajecten zodat men langer zelfstandig kan blijven en het liefst zodanig dat geen zorg nodig is in de toekomst. Fundament gaat nog meer aandacht besteden aan de mantelzorg door te bezien of vervangende of respijtzorg een oplossing kan zijn bij mantelzorgers die op hun tenen lopen. 

Vervangende zorg of respijtzorg

Respijtzorg biedt mantelzorgers de mogelijkheid hun zorgtaken tijdelijk aan een ander over te dragen. Zodat hij of zij even tijd voor zichzelf heeft. Daardoor kunnen zij de zorg beter volhouden. Waarom respijtzorg? Welke vormen zijn er? En is er financiering mogelijk? Fundament gaat hier ook meer en meer aandacht aan besteden

Waarom respijtzorg

Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag en jarenlang voor hun naaste. Om dat vol te kunnen houden, is het belangrijk om af en toe even vrijaf te nemen van de zorg. Maar dat is alleen mogelijk als zij die zorg op een verantwoorde manier kunnen overdragen. Respijtzorg biedt die mogelijkheid. Het is een belangrijk middel om overbelasting te voorkomen.

Vormen van respijtzorg

Er bestaan verschillende vormen van respijtzorg. De opvang kan zowel buitenshuis als thuis worden verzorgd. Uitgevoerd worden door een beroepskracht of een vrijwilliger en incidenteel of structureel zijn. Ook kan het gaan om een gezamenlijke vakantie van de mantelzorger en de zorgvrager, de zorg wordt dan overgenomen.

Hieronder het plan van aanpak:

 


 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.