Nieuws

Herstart Sportgala Losser

Na drie jaar weer een sportgala. Dit jaar oo een mooie nieuwe plek, het openlucht theater Brilmansdennen

Op verzoek 

“Elke zichzelf respecterende gemeente heeft een sportgala.” zegt Eric Golbach van Golbach Sport Losser. “Helaas zijn we drie jaar van dit niet onbelangrijke evenement verstoken gebleven. De reden waarom is niet zo belangrijk. Belangrijk is dat er weer een sportgala komt in de gemeente Losser. Er is daarom op verzoek van wethouder Hassink een groep samengesteld, om te kijken of er nieuw leven in de sportverkiezing geblazen kon worden.

Deze groep heeft binnen sportverenigingen/sporters en sponsors gepolst wat het draagvlak is voor een sportverkiezing. De uitslag was uitermate positief, wat ons deed besluiten om als nieuw bestuur zorg te dragen voor de sportverkiezing 2018. Dit doen wij echter niet alleen, er is ook een jeugd bestuur gevormd (leeftijd 16 t/m 20 jaar) die ons wegwijs gaan maken in de wereld van Instagram/facebook et cetera. Ik heb in overleg met de ex wethouder Joop Hassink besloten dat ik voor deze eerste keer mijn schouders er onder zal zetten. Ik maak een format en verwacht dat de jeugd dit over gaat nemen om het de volgende jaren te organiseren.

We hebben 40 sponsors gevonden en de gemeente die hier geld en energie in willen steken. En dat zijn er veel. Maar dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk in een gemeente als Losser waar zoveel sportverenigingen zijn en waar zoveel sport wordt bedreven. De hoofdsponsors zijn Easy Drain, Jumbo, LOC (Lossers Ondernemers Club) Johma en de Rabobank. De jeugd krijgt de kans om hier vooral in de toekomst een succes van te maken. En natuurlijk hebben we jeugdige bestuurders en vrijwilligers hard nodig. Tegenwoordig roept iedereen dat besturen niet leuk is. Het tegendeel is echter waar. Je kunt als bestuurder je genoegen ervaren in goed geslaagde evenementen zoals dit. We mogen ons gelukkig prijzen met dit jonge bestuur.”

Nieuw

Wat nieuw is aan het sportgala is de plek en het tijdstip. Het openluchttheater wordt gebruikt als plaats van handeling. Het tijdstip is niet in de winter zoals in voorgaande jaren maar aan het begin van de zomer op zaterdagavond 30 juni. Een mooiere plek en tijdstip kun je je in feite niet voorstellen. Zeker nu ook bekend is dat Enorm het muzikale gedeelte voor haar rekening neemt.

Categorieën

Er zijn 9 categorieën opgesteld waarin de sporters genomineerd kunnen worden.

De aanmoedigingsprijs voor jongens van 6 tot 12 jaar.

De aanmoedigingsprijs voor meisjes van 6 tot 12 jaar.

Sporttalent van het jaar voor jongens van 13 tot 16 jaar.

Sporttalent van het jaar voor meisjes van 13 tot 16 jaar.

Sportman van het jaar.

Sportvrouw van het jaar.

Sportploeg van het jaar jonger dan 16 jaar.

Sportploeg van het jaar 16 jaar en ouder.

G-Sporter van het jaar. (Sporter met een handicap)

Per categorie worden drie sporters genomineerd.

Joop Hassink ex-Wethouder Losser

“Geweldig dat er weer een sportgala in de gemeente Losser komt. Het sportgala kon zich altijd in enorme belangstelling verheugen. De zaal in Losser werd te klein en zo werd verhuisd naar de vereniging in De Lutte. Ook deze zaal was altijd afgeladen vol. Velen hebben bijgedragen aan de organisatie. Zonder anderen tekort te willen doen waren markante namen en personen die lang de kar trokken: Wim Nederkoorn, Cees Mijwaart en Frits Vasterd. Zij zorgden niet alleen voor een perfect gelopen uitreikingsavond maar gingen ook op pad om financiële middelen te vinden als aanvulling op de gemeentelijke subsidie. Met name die laatste taak viel hen steeds zwaarder, zodat men besloot te stoppen. Gezien het succes van de jaren ervoor pittig, maar wel heel begrijpelijk, omdat ook geen goede opvolging werd gevonden. Bekende Lossernaren waren betrokken. Zo leidde Jaap Uilenberg jaarlijks de avond.

Anekdotisch: op mijn eerste sportverkiezing meldde hij dat er ieder jaar een andere wethouder was. Ik ben alle jaren gebleven, maar Jaap vond het tijd om het stokje over te geven. In de jury zaten o.a.  bekende Lossernaren als Eddy Achterberg, Ellis Leferink, Clemens Zwijnenberg. Als iets stopt, stopt normaal ook de subsidie die de gemeente verstrekt. Vanwege het geziene belang is de subsidie nooit uit de begroting geschrapt. Meerdere keren is door middel van krantenpublicaties getracht inwoners te enthousiasmeren om het sportgala weer op te pakken. Er zijn wat pogingen geweest, die echter snel ter ziele gingen. Tot vorig jaar Erik Golbach, na weer eens opmerkingen mijnerzijds in de krant, hem ertoe aanzetten de handschoen op te pakken. En dat doet hij, met veel vrijwilligers, voortvarend. We kunnen uitzien naar een groter sportgala dan ooit, met afsluitend een echte feestavond. En dat allemaal in ons mooie Openluchttheater.”

 

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.