Nieuws

Grote hulpverleningsoefeningen in Twente

In de maanden februari en maart organiseerde Brandweer Twente in Vroomshoop, Oldenzaal en Losser negen grote hulpverleningsoefeningen. In totaal hebben ruim 300 brandweermensen, beroeps en vrijwilligers, van verschillende kazernes hieraan deelgenomen. De oefenreeks werd op maandag 19 maart afgesloten in Losser.

Vaardigheden

Het algemene doel van deze oefeningen was het vergroten en onderhouden van vaardigheden bij een grootschalige hulpverlening inzet. Brandweer Twente organiseert deze grootschalige hulpverlening oefeningen om goed voorbereid te zijn op een calamiteit. “We kijken terug op een geslaagde oefenreeks”, vertelt Pim Krabbe van Brandweer Twente. Dit soort grote oefeningen zijn altijd leerzaam. Omdat er dan veel hulpverleners ter plekke zijn is afstemming tussen de verschillende eenheden ontzettend belangrijk. Daarnaast geven de deelnemers aan dat dit soort oefeningen niet alleen nuttig zijn, maar ook leuk zijn om te doen”.

Afsluiting

De oefeningen vormen de afsluiting van een serie kleine en middelgrote oefeningen van het afgelopen jaar. Het scenario was een groot ongeval waarbij onder andere diverse personenauto’s en een geladen vrachtwagen betrokken waren. Enkele slachtoffers werden gespeeld door zogenoemde Lotusslachtoffers. Dit zijn mensen die speciaal zijn opgeleid voor het uitbeelden van slachtoffers van een ongeval of ziektebeeld. Bij elke oefening werden drie tankautospuiten ingezet waarbij ook gebruik werd gemaakt van het nieuwe specialistische hulpverleningsvoertuig de HV1.  

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid