Nieuws

Fietsmiddag op de Dorpsbeek

De cliënten van de Dorpsbeek, dagopvang en onderdeel van Carintreggeland, aan de Oldenzaalsestraat in Losser hadden vrijdag 23 maart een bijzondere middag. 

Een middag fietsen met duofietsen

De vrijwilliger Elly Cath van de Dorpsbeek heeft via facebook een prijs gewonnen voor de bewoners. De prijs was uitgeschreven door HUKA een bedrijf dat gespecialiseerd is in speciale fietsen. Vanuit Oldenzaal ontwikkelen en produceren ze al meer dan 40 jaar fietsen die het verschil maken in de wereld van de berijders. Zo zijn ook de makers van de zogenaamde duofiets, een fiets voor twee personen met elektrische ondersteuning. De prijs was een middag fietsen met 4 duofietsen. De cliënten, vrijwilligers en beroepskrachten keken er naar uit. Gelukkig was het droog. De temperatuur ongeveer 8 graden, iets te koud voor een fietstochtje, maar het enthousiasme en een dikke jas doet in zo’n geval wonderen.

Koud

Anna Demmers, medewerkster zorg en welzijn, zegt hierover het volgende: “Ja iedereen is natuurlijk enthousiast. Maar als je met deze temperatuur je neus naar buiten steekt, nodigt dat voor onze cliënten nou niet uit tot een gezellig fietstochtje. Toch ging iedereen, goed aangekleed, met een begeleider op pad. Ze kwamen dol enthousiast terug. Ze waren op plekken geweest waar ze al heel lang niet meer geweest waren. Op plekken waar ze de veranderingen van het dorp Losser door hun beperkte actieradius niet hadden meegemaakt. Voor de meeste cliënten is fietsen op een gewone fiets niet meer aan de orde. Dit heeft natuurlijk te maken met hun leeftijd en de daaraan gekoppelde lichamelijk situatie. Het was een prachtige middag voor de mensen en nu willen ze ook graag een duofiets voor de Dorpsbeek. Helaas hebben we daar geen budget voor.”

Vrijwilligers

De Dorpsbeek, aanvankelijk gevestigd in de Aloysiusschool, zit nu al weer ruim tweeëneenhalf jaar aan de Oldenzaalsestraat. Binnenkort gaat men verhuizen naar de Lutterstraat in het pand van Carintreggeland waar vroeger het consultatiebureau zat. Dit gebouw wordt nu verbouwd. De drempels gaan er uit en de keuken wordt beter toegankelijk. Vermoedelijk gaat men in juni verhuizen. De Dorpsbeek is 4 dagen per week geopend voor de dagopvang.

Verdeeld over de dagen komen er 15 cliënten per week. Woensdag worden er, geheel onder verantwoordelijkheid van de vrijwilligers, maaltijden bereid voor bewoners uit de buurt. Men noemt dat de open eettafel. De Dorpsbeek heeft 3 beroepskrachten en ongeveer 15 vrijwilligers. Vrijwilligers waar men heel blij mee is. Vrijwilligers die het mogelijk maken dat de cliënten het gezellig hebben en ze begeleiden naar activiteiten zoals binnenkort naar de Witte donderdag mis. Vrijwilligers die, als er een duofiets beschikbaar was, met cliënten konden gaan fietsen. Vrijwilligers die meehelpen met de boottocht die Ferdi de Boer organiseert voor onder andere de cliënten van de Dorpsbeek.

  

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.