Nieuws

Eerste dorpsquiz in De Lutte

In het zuiden van ons land is het een bekend fenomeen, de Dorpsquiz. In Brabant zijn er dorpen waar meer dan 2000 inwoners mee doen aan de plaatselijke Dorpsquiz. Vanwege dit enorme succes heeft de organisatie van de Hellehondsdagen besloten om het ook in Twente te proberen: Op vrijdag 6 juli 2018 vindt de eerste editie van Dorpsquiz De Lutte plaats.

De organisatie van het spel noemt hun Lutter Dorpsquiz trots de Champions League onder de Pubquizzen. En op hun Facebookpagina vermelden ze zelfs dat er geschiedenis wordt geschreven. Dat belooft dus spektakel.

Dorpsquiz De Lutte is een avondvullende quiz, waaraan de deelnemers in een team meespelen. Een team bestaat uit minimaal vijf personen en kent geen maximum aantal leden. Jong en oud kan deelnemen aan de Dorpsquiz. Sterker nog, het is erg verstandig om ervoor te zorgen dat alle leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn binnen een team. Alleen op die manier is er een kans dat een groot deel van de vragen en opdrachten opgelost wordt.

Bij de start van de Dorpsquiz ontvangt de teamcaptain een quizmap. De teamcaptain neemt deze quizmap mee naar een zelfgekozen uitvalsbasis, bijvoorbeeld de woning van één van de teamleden, een kroeg of een sportkantine. Het is belangrijk dat deze basis strategisch gekozen wordt, want voor het vinden van antwoorden is er veel toegestaan. Je mag googelen, je mag boeken nazien, je mag iedereen bellen die je kent en je mag op locatie gaan kijken. Dat wat binnen de regels van ons wetboek valt, dat mag!

De quizmap bevat een groot aantal erg uiteenlopende vragen en opdrachten. Je kunt het zo gek niet bedenken. Er komen ingewikkelde hersenkrakers voorbij, kennisvragen met veelal een Lutters tintje en vragen waarvoor je op locatie moet gaan kijken. Maar er zitten ook ludieke opdrachten in, zo moeten de teams bijvoorbeeld onderling gaan kwartetten. Niet eenvoudig als iedereen zich op een andere locatie bevindt. Ook zijn er opdrachten die voor sommige deelnemers misschien wel net iets over het randje gaan. Natuurlijk is er altijd de keuze om een opdracht niet uit te voeren en deze punten te laten liggen. Een lastige overweging als je meespeelt voor de winst, want wat doen de andere teams? 

Aan het einde van de avond dient de ingevulde quizmap weer ingeleverd te worden. En dan begint het grote wachten op de uitslag! De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Hellehondsdagen in de feesttent: Wie zijn de grootste slimmeriken van De Lutte? En wie gaan er af als een gieter?

Vanaf maandag 4 juni is het mogelijk om je in te schrijven via de website www.hellehondsdagen.nl/dorpsquiz-2018. Er is ruimte voor een beperkt aantal teams. Iedereen kan meedoen, jong en oud! Er is één voorwaarde: de teamcaptain moet minimaal 18 jaar oud zijn en in De Lutte woonachtig zijn. Kosten voor deelname bedragen € 25,- per team. Het totale inschrijfgeld vormt de prijzenpot. 

In De Lutte gaat de Dorpsquiz steeds meer leven. Verschillende teams staan al te trappelen. De organisatie hoopt dan ook op een succesvolle 1e editie van Dorpsquiz De Lutte. Maar vooral op een gezellige avond waar nog lang over nagepraat gaat worden.

 

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec. istart. nl. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.