Nieuws

AJc’96 kijkt tevreden terug op eerste jaar in het zaterdagvoetbal

Voorzitter Robert de Vries en trainer Erik Hellegers blikken terug en vooruit. Een seizoen dat veel nieuwe ervaringen kende. Clubs die onbekend waren, langere reizen in de regio dan men gewend was, een ander type voetbal. AJc’96 heeft het eerste seizoen in het zaterdagvoetbal heel positief beleefd, ondanks dat het wat gewenning vergde.

Veel veranderen

Voorzitter Robert de Vries; dat we de stap hebben gezet naar het zaterdagvoetbal werd ingegeven door de toenmalige technische commissie. Zij signaleerden een trend en speelden daar uitstekend op in. Ze presenteerden een plan en met dan plan zijn we onze leden gaan vragen wat ze ervan vonden. De reacties daarop waren overwegend positief, en dat blijkt terecht. We hebben een seizoen achter de rug met veel nieuwe ervaringen, maar ook met veel veranderingen binnen de club. Zo werken we aan een beleidsplan voor de komende vijf jaar en hebben we onze identiteit opnieuw vorm gegeven.

En er gaat meer veranderen. We praten over mogelijk nieuwe kleding, een ingrijpende verandering want we spelen al ruim 20 jaar in hetzelfde design shirt. We praten ook over een rookvrij sportcomplex, krijgen we dat verkocht binnen de club? Het zijn onderwerpen die niet direct met het eerste elftal van doen hebben maar die ons als club wel definiëren. Het eerste elftal hebben we zien groeien, er zijn veel jonge jongens ingepast door onze trainer en zijn staf. Een uitstekende ontwikkeling en het spel is door het seizoen heen ook echt beter geworden. We hebben alle uitwedstrijden die wat verder weg waren met een bus gedaan. Samen naar de wedstrijd, samen weer terug naar de kantine. En dan is er een biertje in de bus terug, dat hoort ook bij AJc’96, gezelligheid.

Groep nieuwe spelers

Trainer Erik Hellegers; we zijn het seizoen begonnen met een grote groep nieuwe spelers, velen niet uit Losser. De herkenbaarheid van ons eerste team werd direct een thema, dat vinden ze hier belangrijk. En terecht. Gedurende het seizoen hebben we steeds meer jongens uit onze eigen geledingen in het veld kunnen zetten en dat is fantastisch. Er is niets mooier dan een jongen van 17 een basisplaats geven en hem vervolgens goed zien presteren.

We hebben regelmatig een basisopstelling gehad met meer jongens onder de 20 dan erboven. Er is het hele jaar goed getraind, we zijn continu bezig met fitheid, kracht maar vooral patronen. Wat doe je, hoe sta je, waar ben je? Die jongens moeten zich vaak nog bewust worden van de complexiteit van dit spel. Alleen als je allemaal en met elkaar de juiste dingen doet kom je verder. En dat is gelukt. We hebben in de laatste wedstrijden echt uitstekend gespeeld, de patronen worden steeds beter zichtbaar, er wordt steeds beter druk gezet en door bewogen.

Enthousiasme

Robert de Vries; het enthousiasme langs de kant van het veld hebben we ook zien groeien. Ik heb minder verstand van dit spel, maar er zijn er natuurlijk veel die dat wel hebben en het team kritisch bekijken. En gedurende het seizoen werd er steeds vaker geapplaudiseerd. Voor werklust, voor mooie combinaties en voor het met elkaar doen. Dat laatste pas ook naadloos bij de indentiteit van deze club. We hebben enkele nieuwe aanwinsten voor het volgende seizoen en hebben inmiddels toch wel wat verwachtingen. De jongens die ons in het afgelopen overbruggingsjaar hebben geholpen zullen grotendeels vertrekken. We zijn hen veel dank verschuldigd.

Topfit

Erik Hellegers; we gaan de voorbereiding vroeg beginnen en zorgen dat we conditioneel topfit zijn bij de start van de competitie. Verwachtingen heb ik nog niet, het heeft ook niet veel zin druk op die jongens te leggen. De gemiddelde leeftijd van die jongens is nog steeds heel laag, de balans is wel goed. Er zijn een paar jongens van onze buurvereniging over gekomen, jongens die specifiek naar de zaterdag willen.

Die trend zet zich toch door, onvermijdelijk. Eén van hen speelde ook al eerder voor AJc’96 en maakt inderdaad heel bewust de stap naar de zaterdag. Hij wil graag deel uitmaken van we hier opbouwen. We hebben ook twee nieuwe keepers aan ons kunnen binden, waarvan één al op hele jonge leeftijd zijn debuut maakte bij mij, in het eerste van AJc’96. Daarna heeft hij drie jaar onder de lat gestaan bij Sparta Enschede, maar hij wilde nu toch weer terug naar AJc’96.

Omdat we hier goede dingen doen, en ook omdat Losser toch een hechte gemeenschap is. Die jongens kennen elkaar, zijn vaak met elkaar bevriend en gaan straks voor elkaar door het vuur. We kijken nu al uit naar de start van de voorbereiding en zullen ook zo lang mogelijk doortrainen. Wellicht dat de indeling van teams komend seizoen iets gunstiger uitvalt. Spelen in Hengelo of Enschede is uiteindelijk toch mooier voor ons dan in Zutphen.

Robert de Vries; de gedrevenheid die Erik aan de dag legt, met zijn staf, is uitstekend. Hij is continu met iedereen in het team bezig, vakantie of geen vakantie, wedstrijd of geen wedstrijd. We zijn bij dat hij ook dit seizoen weer aan het roer staat. We gaan zien waar het ons brengt.

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid