Natuur Recreatie

Nieuws

Gezondheidszorg

Welzijn

Winkelen in Losser

Agenda Uitgaan en Evenementen

Educatie

Sport en Hobby

Forum

Prikbord

Recept: Linzengehakt met weegbree

Linzengehakt met weegbree.

Tijdens een wandeling door het landgoed Het Oldenzaalse Veen buiten Losser zag ik veel mooie jong weegbree bladen. Deze plant zie je veel langs de bermen, velden, bosranden en zelfs tussen stoeptegels. Maar om te eten zoek ik verse jonge blaadjes die niet langs de openbare weg staan of langs weilanden die bespoten worden.

WeegbreeWeegbree.

Het is een gezonde wilde groente die je als vervanger van spinazie kunt koken of wokken. En net als hondsdraf kun je het sap uit de gekneusde blaadjes gebruiken tegen jeuk van brandnetels en insectenbeten. Het gaat de jeuk tegen en desinfecteert het wondje. 

Er zijn verschillende soorten weegbree: de smalle en de brede. Smalle weegbree blijkt iets gezonder te zijn. Voor dit gerecht is de brede wat makkelijker.

Als je gaat Googelen op weegbree dan kom je allerlei toepassingen tegen: tegen lusteloosheid en eczeem, bloedzuiverend, wond-helend en als basis voor een hoestdrank. Ik las zelfs dat je weegbree bladen in je schoenen kunt doen tegen vermoeide voeten. Handig voor de avondvierdaagse die in Losser begonnen is.

Linzengehakt.

Ik maak vandaag een vegetarisch gehakt van linzen en quinoa. Een lekker en gezond zomers hapje bij de bbq of een glas wijn. Of gewoon bij de maaltijd. 

Zoals gebruikelijk geef ik de voorkeur aan biologische producten die volop de koop zijn in de Losserse supermarkten. En wist je trouwens dat er zelfs een gespecialiseerde bio-webshop is in Losser? Kijk maar eens op www.biogenieten.nl. 

Pul biber.

Pul biber zijn gedroogde rode pepervlokken gemaakt van de Aleppo peper. Op vakantie in Turkije zie je in een restaurant vaak een potje op tafel staan. Uit de gedroogde pepers worden de zaadjes verwijderd waardoor pul biber niet extreem scherp is (maar nog pittig genoeg!). De ‘tatlı’ versie is wat milder, de ‘acı’ versie is een stuk scherper.

Je koopt het op de Brink in Losser bij de olijven winkel of de bij de oosterse markt. Hier kun je meteen een bosje peterselie meenemen. En als je hier dan toch bent kun je ook een flesje granaatappelsiroop (nar ekşisi). Dit is een azijnachtige siroop gemaakt van granaatappelzaden. Ook heerlijk op salades en ik gebruik het graag in plaats van balsamico azijn.

De peterselie kun je eventueel vervangen door zevenblad. Op deze wilde groente (die overiges veel hobby hoveniers tot waanzin drijft) kom ik in een volgend blog terug.

Ingredienten:

  • ca. 200 gram rode linzen
  • ca. 200 gram quinoa 
  • 100 ml olijfolie
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 4 bosuitjes
  • 1 citroen
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • eetlepel nar ekşisi (granaatappel siroop)
  • peper uit de pepermolen
  • eetlepel pul biber
  • handjevol verse peterselie

Was de linzen goed in een zeef. Als het water helder blijft is het goed. Kook de linzen op laag vuur met weinig water gaar (kijk op de verpakking hoe lang). Over het algemeen zijn ze gaar als de linzen naar de bodem zakken. Laat de linzen uitlekken. Als het gehakt te vochtig wordt is het moeilijk te vormen straks.

Kook de quinoa gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Was ook deze voor gebruik in een zeef. De wat statisch geladen quinoa vliegt dan ook niet meer alle kanten op. Je kunt de quinoa ook aan de linzen toevoegen als deze nog het aantal minuten moet koken (meestal 8 minuten).

Snij ondertussen de uien zéér fijn en zo ook de knoflook, peterselie en bosuitjes. Was de weegbree blaadjes waarvan je het steeltje afgesneden hebt. Laat deze goed uitlekken of droog ze in de sla-centrifuge.

Fruit de ui voorzichtig in de olie. 100 ml lijkt veel olie maar dat is nodig om straks stevig en niet te droog gehakt te krijgen. Voeg als de uien glazig beginnen te worden de tomatenpuree en knoflook toe. Ik voeg zelf geen zout toe omdat ik altijd zoutloos kook. Laat het even meebakken en voeg het uien mengsel toe aan de linzen met quinoa. Roer het geheel goed door en laat het een uurtje afkoelen. Je kunt dit ruim van te voren al klaar maken.

Linzengehakt op weegbree - receptDoe het mengsel in een ruime kom en voeg de bosui, peterselie, pul biber, granaatappel siroop en het sap van een halve citroen toe. Je kunt naar smaak extra kruiden toevoegen als zeer fijn gehakte tijm, rozemarijn en bieslook.

Kneed nu met je handen het mengsel goed door en zorg ervoor dat alle ingrediënten goed gemend  zijn. Proef of de smaak naar je zin is en voeg eventueel wat kruiden, pul biber of citroensap toe. Of hanteer de pepermolen, altijd lekker.

Neem een bolletje van het gehakt in je handen en knijp het in je hand samen tot een langwerpige vorm. Zorg dat het een stevig geheel is dat niet uit elkaar valt. Wikkel een blaadje weegbree om de gehakt en leg het op een schaal of bord.

Maak zo alle gehakt op. Je kunt eventueel ook balletjes draaien. Wil je geen weegbree gebruiken dan kun je ook romaine sla gebruiken, of helemaal niets.

Ik ben benieuwd of je dit gerecht gaat proberen. Laat het weten via een reactie. 

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec. istart. nl. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.