Gemeente

Werk Economie

Zonnepanelenpark

Zonnepanelenpark

Commercieel zonnepanelenpark  en/of een eigen te ontwikkelen duurzaamheidproject?

De gemeente Losser heeft zoals alle gemeenten in Nederland afgesproken bepaalde duurzaamheiddoelstellingen voor 2023 te halen. Deze doelstellingen kun je op vele manieren bereiken. Zoals bijvoorbeeld door zon en windenergie op te wekken. Beide bronnen, vooral windmolens, zijn vaak niet wenselijk en aantrekkelijk landschappelijk gezien. Ondernemers, maar vooral de particulier heeft nog altijd een drempel om voor bijvoorbeeld in zonnepanelen te investeren. Het is voor een groot aantal hoofdzakelijk particulieren te ingewikkeld, om net als het overstappen naar een andere energiemaatschappij, die stap te nemen.

Zou er in Losser niet de mogelijkheid zijn om nu nog tot een coöperatie van ondernemers en particulieren te komen? Zo’n coöperatie, passend in het participatietijdperk, zijn en worden inmiddels in ons land opgericht. Met als basisgedachte dat er voor allen die hieraan willen meedoen een duidelijke en begrijpbare voorlichting is vastgelegd zodat de drempel voor alle deelnemers laag is. Deze mogelijkheid zal naar ik verwacht wel in onze gemeente zijn voorgesteld maar is niet opgepakt.

Hoe de eventuele uitspraak van de rechtszaak welke de  investeerder Powerfield wil gaan aanspannen ook zal uitvallen, onze gemeente zal in duurzaamheid middels o.a. zonnepanelen blijvend moeten investeren.  “Want met deze eerste grote investering op het gebied van duurzaamheid zijn wij er op lange termijn nog niet” aldus wethouders Hassink en Wildschut. De financiële voordelen welke nu mogelijk in de zakken van de investeerder verdwijnen komen dan ten goede aan de leden van de eigen coöperatie. En dat zijn stevige bedragen!

Is het dan nu geen optie dat de gemeente het voortouw neemt om met bijvoorbeeld de ondernemersverenigingen, woningbouwverenigingen, ondernemers in de agrarische sector en particuliere geïnteresseerden aan tafel te krijgen?  Om te onderzoeken of dit in Losser kan worden opgezet. Niet elk dak van een woonhuis is geschikt maar wel vele daken vooral van bedrijven op onze industrieterreinen en daken van boerderijen indien dit landschappelijk is in te passen. Natuurlijk is dit een uitdaging om met alle partijen zo’n constructie te realiseren. Zodat er dan een unieke samenwerking tot stand komt die tientallen jaren aan iedereen voordeel gaat bieden!

 

 

afbeelding van Rob Wegdam

Door: Rob Wegdam

Mijn naam is Rob Wegdam. Samen met mijn vrouw woon ik na ruim 47 jaar in Losser te hebben gewoond nu in Enschede. Na mijn werkzame leven ben ik mij gaan inzetten voor onze gemeenschap. Een van die activiteiten is Hallo Losser. Ik geloof namelijk dat goed communiceren de smeerolie is